Albert Heijn is al jarenlang een vertrouwd gezicht in het Nederlandse straatbeeld. Met meer dan duizend vestigingen, verschillende winkelconcepten en een marktaandeel van ongeveer 35 procent mag deze supermarktketen zich met recht een zwaargewicht in de Nederlandse detailhandel noemen. Toch blijft de vraag: welke Albert Heijn is nu eigenlijk de allergrootste van het land?
Die eer gaat naar de Albert Heijn XL aan de Pampusweg in Muiden. Deze supermarkt, gevestigd in winkelcentrum Maxis, is de grootste Albert Heijn van Nederland.
De Albert Heijn XL in Muiden
Wie een bezoek brengt aan het winkelcentrum Maxis in Muiden, treft daar een compleet aanbod aan winkels. Naast de Albert Heijn XL zijn er onder andere filialen van BCC, Hema, Action, Kruidvat, Blokker, Xenos, Lidl, Burger King en zelfs een Nike store gevestigd. Het winkelcentrum biedt daarmee een gevarieerd aanbod voor iedere winkelbezoeker.
In juni 2021 heeft de Albert Heijn in Muiden een flinke verbouwing ondergaan. Het vloeroppervlak is uitgebreid tot 3850 vierkante meter. Daarmee is deze vestiging de grootste supermarkt binnen de keten geworden. Tijdens de verbouwing is er veel aandacht besteed aan het optimaliseren van het winkelproces. Zo zijn er inmiddels zestien zelfscankassa’s geplaatst, wat ervoor zorgt dat lange wachtrijen tot het verleden behoren. Daarnaast wordt er volop ingezet op duurzaamheid. Klanten kunnen hier inmiddels zeventig verschillende producten aanschaffen zonder dat daar verpakkingsmateriaal aan te pas komt. Met eigen meegebrachte of aangeschafte glazen potten kunnen producten zelf worden afgewogen en voorzien van een etiket.
De versafdeling heeft in deze supermarkt een prominente plek gekregen. Of je nu ingrediënten zoekt voor een uitgebreid diner of simpelweg je dagelijkse boodschappen doet, het aanbod is breed en gevarieerd. Hierdoor is het vaak niet meer nodig om nog elders boodschappen te doen na een bezoek aan deze Albert Heijn XL.
Praktische gegevens van de Albert Heijn XL in Muiden
Adres:
Pampusweg 13 1398
PT Muiden (Noord-Holland)
Openingstijden:
Maandag tot en met woensdag van 7:00 tot 21:00
Donderdag en vrijdag tot 22:00
Zondag van 9:00 tot 20:00
Hoe Albert Heijn uitgroeide tot marktleider
Het verhaal van Albert Heijn begint in 1887, wanneer de toen 21-jarige Albert Heijn een kleine kruidenierszaak in Oostzaan overneemt van zijn vader. Binnen veertig jaar opent hij 107 filialen en legt daarmee de basis voor wat zou uitgroeien tot de grootste supermarktketen van Nederland.
Sinds die bescheiden start heeft de supermarktketen zich voortdurend uitgebreid. Door overnames van andere winkelketens is Albert Heijn tegenwoordig in het hele land aanwezig. Van het zuiden van Limburg tot in de noordelijke provincies van Groningen en Friesland en van Zeeland tot ver in Overijssel. Ook over de grens bij de zuiderburen in België zijn inmiddels meerdere vestigingen geopend. Wat altijd centraal staat bij Albert Heijn is het streven om klanten alles te bieden wat zij nodig hebben, gecombineerd met overzichtelijke, goed verzorgde winkels. Dat zorgt ervoor dat consumenten keer op keer hun weg naar de supermarkt weten te vinden, ondanks dat de prijzen vaak iets hoger liggen dan bij sommige concurrenten.
De verschillende winkelconcepten van Albert Heijn
Wat Albert Heijn onderscheidt, is het brede aanbod van winkelconcepten. Elk concept is afgestemd op een specifieke klantbehoefte. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste varianten.
Albert Heijn wijkformule
Dit is het type Albert Heijn dat je het vaakst ziet in woonwijken en dorpskernen. Het zijn de vertrouwde supermarkten waar de meeste mensen wekelijks hun boodschappen doen. De winkels zijn overzichtelijk ingericht, hebben een breed assortiment en zijn voorzien van nette schappen en verzorgde presentatie. Klantbeleving en winkelplezier staan hier altijd centraal.
Albert Heijn To Go
In 1999 opende de eerste kleine gemakswinkel, aanvankelijk zonder officiële naam. Twee jaar later werd gekozen voor de naam Albert Heijn To Go. Sindsdien zijn deze winkels niet meer weg te denken op onder andere treinstations en langs snelwegen. Hoewel de prijzen hier vaak wat hoger liggen, speelt snelheid hier de hoofdrol. Je vindt er alles voor een snelle lunch, een kop koffie voor onderweg of een snack voor in de trein.
Albert Heijn Online
Al in 1998 merkte Albert Heijn dat de website www.ah.nl steeds meer bezoekers trok. In 1999 werd begonnen met het bezorgen van boodschappen via een eigen bezorgdienst. Via het platform Albert.nl konden consumenten hun bestellingen plaatsen, waarbij ook producten van Etos en Gall & Gall konden worden toegevoegd. Sinds 2001 is de online dienstverlening explosief gegroeid en inmiddels behoort Albert Heijn tot de grootste bezorgdiensten van Nederland.
Albert Heijn XL
De Albert Heijn XL is de grootste variant binnen het assortiment winkelconcepten. Enkele jaren geleden ontstond bij het bedrijf het idee om groter te gaan, geïnspireerd door buitenlandse ketens zoals Carrefour. De introductie van de XL-formule kende aanvankelijk wat opstartproblemen, maar inmiddels is het concept stevig verankerd binnen het assortiment. Er wordt volop geïnvesteerd in duurzame initiatieven om voedselverspilling terug te dringen en het aanbod nog beter af te stemmen op de wensen van de klant.
Meer over het XL-concept
Binnen de Albert Heijn XL-vestigingen neemt de versafdeling een belangrijke plaats in. Klanten kunnen kiezen uit een uitgebreid aanbod aan verse producten: van brood, groente en fruit tot versbereide maaltijden. De gangpaden zijn breed, de schappen overzichtelijk en het assortiment breed genoeg om bijna alles onder één dak te vinden. Ook producten uit andere wereldkeukens zijn volop vertegenwoordigd, waardoor een bezoek aan een toko of speciaalzaak vaak overbodig wordt.
Nieuw binnen dit concept is het verpakkingsvrije winkelen. Klanten kunnen zelf hun droge producten afvullen in herbruikbare glazen potten. Deze potten kunnen eenmalig worden aangeschaft, waarna ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden. Klanten kunnen ook hun eigen verpakkingen meebrengen. Eerst wordt de lege verpakking gewogen, daarna gevuld en voorzien van een etiket. Op deze manier wordt verspilling van verpakkingsmateriaal aanzienlijk verminderd. Voorlopig zijn er zeventig producten beschikbaar via deze methode, maar de verwachting is dat dit aanbod in de toekomst verder wordt uitgebreid.