Het aantal ondernemingen in Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Volgens recente cijfers van het CBS telt ons land inmiddels meer dan twee miljoen bedrijven, en dat aantal blijft groeien. Met zoveel ondernemers en potentiële kopers actief op de markt, kan dit hét ideale moment zijn om jouw bedrijf te verkopen. Maar voordat je overgaat tot de verkoop, wil je natuurlijk zeker weten dat je er ook een goede prijs voor krijgt. Een gedegen waardebepaling helpt je daarbij.
Waarom is een waardebepaling essentieel?
Voordat je je bedrijf in de verkoop zet, is het cruciaal om te weten wat je onderneming precies waard is. Dat klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar in praktijk blijkt dit vaak complexer dan het lijkt. De waarde van een bedrijf is namelijk niet simpelweg een vast bedrag dat je zomaar kunt aflezen. Er bestaan diverse factoren die invloed hebben op de uiteindelijke koopprijs. Denk bijvoorbeeld aan het saldo van schulden en vrije cash (ook wel cash en debt free genoemd), het netto werkkapitaal, eventuele onttrekkingen na de effectieve verkoopdatum (leakage), de verdeling van transactiekosten, en eventuele voorwaarden of uitgestelde betalingen.
Hoewel er niet één algemene formule bestaat om razendsnel de waarde van je onderneming te berekenen, zijn er zeker methoden die richting geven. Een populaire vuistregel is bijvoorbeeld het toepassen van de EBITDA multiple per sector, vooral gebruikelijk bij kleinere en middelgrote bedrijven. Ook wordt de Discounted Cashflow-methode (DCF) vaak ingezet, waarbij toekomstige kasstromen worden doorgerekend naar hun huidige waarde. Aangezien dit specialistisch rekenwerk vereist, is het verstandig om hiervoor een expert in te schakelen. Zo weet je zeker dat je optimaal voorbereid bent en de hoogst mogelijke prijs voor je onderneming kunt realiseren.
Het juiste verkoopmoment kiezen
Natuurlijk kun je in principe op elk gewenst moment je bedrijf verkopen, maar als je echt een goede deal wilt maken, is timing essentieel. Hierbij zijn twee aspecten belangrijk: interne en externe timing. Intern betekent dit dat je de verkoop van je onderneming plant wanneer deze er financieel en organisatorisch goed voor staat. Als je bedrijf bijvoorbeeld al geruime tijd positieve groeicijfers laat zien, een gezonde omzet draait en duidelijke groeiperspectieven heeft, is dit een zeer gunstig moment voor verkoop. Potentiële kopers zien graag dat ze investeren in een onderneming die nog niet over het hoogtepunt heen is en waarbij ze dus ruimte hebben om verdere groei te realiseren.
Externe timing gaat over de markt zelf. Momenteel zien we bijvoorbeeld dat er een enorme belangstelling is voor ondernemerschap. De coronacrisis heeft ertoe geleid dat veel mensen voor zichzelf zijn begonnen en veel ondernemingen zijn verkocht. Hierdoor is er meer interesse en concurrentie, wat ervoor kan zorgen dat je jouw bedrijf aantrekkelijker en lucratiever kunt verkopen dan in een minder dynamische markt. Profiteer dus slim van het huidige economische klimaat en zet je onderneming op het juiste moment in de verkoop.
Hoe maak je jouw onderneming extra aantrekkelijk?
Naast een goede waardebepaling en het juiste verkoopmoment, is het essentieel dat jouw onderneming zelf aantrekkelijk is voor kopers. Investeerders of ondernemers die jouw bedrijf overwegen te kopen, willen in één oogopslag zien wat ze precies kopen en vooral: waarom jouw bedrijf hen een duidelijk voordeel oplevert.
Een effectieve manier om dit inzichtelijk te maken is door een duidelijke profielschets op te stellen. Hierin omschrijf je helder de activiteiten, omzetcijfers, winstgevendheid en groeipotentie van je onderneming. Zorg dat deze informatie bondig, maar overzichtelijk en overtuigend gepresenteerd wordt.
Daarnaast is het slim om eventuele sterke én verbeterpunten in positieve termen aan te geven, zodat je een compleet en eerlijk beeld geeft. Heb je werknemers in dienst? Licht dan ook toe waarom zij waardevol zijn voor een eventuele koper. Goede en kundige medewerkers maken het voor een koper makkelijker om na de overname direct door te kunnen bouwen en te groeien. Dit verhoogt aanzienlijk de waarde en aantrekkelijkheid van je onderneming.
Door deze voorbereiding en presentatie serieus aan te pakken, zorg je ervoor dat je onderneming niet alleen interessant is voor kopers, maar dat je ook de maximale opbrengst kunt realiseren wanneer je besluit je bedrijf daadwerkelijk te verkopen.